onsdag 3 november 2010

6. Följ upp besluten och dokumentera skolan


Dokumentation är viktigt, det bygger tankarna kring elevens IUP och portfolio på. Med dokumentation blir det som förändras synligt; för en elev i årskurs tre blir det uppenbart hur mycket bättre läsningen går om han/hon får höra en inspelning av sig själv från årskurs ett. Att mäta sitt barn genom att rita ett streck på väggen i huvudhöjd är populärt. Alla blir glada över att se att man utvecklas och växer med åren – både vuxna och barn.

Även alla skolor utvecklas. Mycket händer på en skola under exempelvis 10 år. Dokumentation borde därför ske på varje skola. Varje dag diskuteras och beslutas om frågor kring elevvård, studiedagar, ekonomi, organisation, samarbete mellan skolor och företag, föräldrasamverkan, mm. Man tar ibland snabba beslut, men förhoppningsvis också långsiktiga.

Lägg ut penna och papper för spontana (och anonyma?) kommentarer och kritik efter studiedagar och andra större gemensamma dagar. Folk som gjort bra saker ska få beröm och saker som inte fungerat bör man ha i åtanke när man planerar för nästa tillfälle. När det är dags nästa år tar man bara fram anteckningarna. Om man vill kan man lägga till beslut från personalmöten, arbetslagsmöten och utse någon som bevakar att besluten gäller, osv.

Följs alla beslut upp? Vem har/hade ansvar för resp. beslut? Finns en tidsgräns när det som beslutades skulle vara klart? Hur gjorde vi förra året? Frågorna är många men har man dokumenterat under tiden så har man lika många svar. Det är egentligen inte så svårt. Förr kunde jag rekommendera skolor att införskaffa en snygg bok att skriva och dokumentera i, men idag är det både lättare och mer praktiskt att ha en ”skrivbok” på Internet eller på det egna nätverket, så alla får tillgång till den. Det är viktigt att man synliggör utvecklingsarbetet och ansvarsfördelningen på skolan så att alla parter på skolan känner sig delaktiga. Kanske kan man tillåta att lärarna kommenterar förslag och beslut på nätet? Dessutom är det perfekt för nyanställda att läsa och ta del av skolans utvecklingsarbete, nedskrivet i en ”skrivbok” på nätet. Kanske låter man skolans föräldraförening att ta del av materialet? Ska man skapa en Wiki eller en blogg? Just nu finns många möjligheter – ta en av dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar