En skola utan något annat än lärare som undervisar och elever som lär är mer eller mindre en döende skola. Det är som ett hem eller ett äktenskap; händer inget annat än det rent basala, infaller ofta tristessen och likgiltigheten. I och för sig har alla skolor lite körsång vid högtidliga tillfällen och några idrottsdagar, men är det allt är blir det lite väl torftigt. Det enda utstakade målet för verksamheten är bara att elever lär sig så mycket som möjligt vilket kan i första anblicken tyckas vara en bra målsättning. Man kan likna tillståndet vid en öken: Bara samma sand överallt och mitt i öknen en palm med goda och nyttiga frukter, där endast de duktigaste eleverna orkar klättra ända upp och njuta av frukterna. De andra eleverna som på ett och annat sätt inte klarar att klättra upp, kan bara titta på.
Utanför skolan, i det stora samhället som heter Sverige, behöver vi bagare, skådespelare, idrottsmän och idrottskvinnor, skulptörer, fotografer, musiker, poeter, osv. Jag har sett elever som skött sin skolgång på ett destruktivt sätt, fullständigt dominera teaterscenen i några skolpjäser. Naturligtvis skall det finnas teater och musikaler på en skola. Alla vill vara med i årets show. Melodifestivalen på skolan skapar många blivande, talangfulla kompositörer och textförfattare. (Sverige är väl fortfarande det tredje största musikexportlandet i världen efter USA och England?). Skolan bjuder på lunchmusik i matsalen av spelande och sjungande elever och lärare. Bjud in lokala proffs som kan, för en billig penning och en lunch i matsalen, föreläsa lite om sitt arbete för intresserade elever. Duktiga elever i idrott bör få den uppmärksamhet som de så väl behöver. Lådbilsrallyt är en ämnesintegrering i fysik, teknik och slöjd och blir en stor publikmagnet. Eller en karneval för de yngre årskurserna på skolan? Föräldrarna kommer och tar med sig mormor och farfar.
Finns det en skoltidning på din skola? Naturligtvis! Elever måste ju lära sig hur en tidning skapas och hur man skriver, fotograferar, intervjuar, layoutar och publicerar den i demokratins namn. Naturligtvis sker detta i samråd med lärare. Man får inte skriva och publicera vilka texter och bilder hur som helst. Varje klass kan ta hand om var sitt nummer. En tidning är ett bra sätt att dokumentera vad som händer på skolan. Dels blir det en kanal för eleverna att få höras och synas, dels får hemmen en bättre insyn i verksamheten och dels blir det en slags portfolio över händelser och aktiviteter som sker under läsåret. Gör en månadstidning och håll intresset för skolan uppe hos många föräldrar. Här är datorn ett viktigt redskap.
Hur fungerar hemsidan på skolan? Hur många skolor har egen radiostation eller sänder strömmande video över Internet? Ge så många elever som möjligt en chans att synas och visa vad de kan. Glöm dock inte att PUL (Personuppgiftslagen) gäller. Mer baler, discon och gemensamma sångstunder. Hela skolan sjunger tillsammans!
Här behövs rektorn. För att klara av detta, bör man, tillsammans med henne/honom, skapa ett schema med längre arbetspass för att inte arbetet skall bli sönderhackat av 40-minuters lektioner. På vissa skolor lägger arbetslagen sina egna scheman och förfogar över en viss ekonomi. Antingen arbetar man under temadagar och temaveckor, eller så skänker vissa ämnen någon lektion i sin strävan att få arbeta ämnesövergripande. Det gjorde vi på vår skola. Engelska, matematik, SO och NO skänker lektioner till den gemensamma grytan och får på så sätt möjlighet att arbeta mer flexibelt och mer sammanhängande. En eftermiddag i veckan är ”hel”. Att planera in studiebesök är enkelt.
Kultur i skolan gör skolan lite mjukare, lite vänligare och lite mer trivsam plats att vara på. Arbeta på att få eleverna att vara stolta över sin skola! Kanske är skolan den enda miljö för många elever där de möter olika former av kultur, istället för att passivt konsumera vad TV och datorn har att erbjuda eller gå hyra en video. Finner man ingen gemenskap och kultur i skolan, hemmet, i orkestern eller idrottsklubben skapar man den själv i gänget, på gatan, på gott och ont.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar